publicat in: Articole // publicat pe: 10.01.2017
De-a lungul timpului, medicii gastroenterologi precum si cercetatorii care au studiat boala celiaca, au incercat sa inteleaga rolul pe care il are glutenul in cazul persoanelor care prezinta o sensibilitate atunci cand consuma alimente cu gluten.
In 2012, cercetatorii din domeniu au inventat termenul de "sensibilitate la gluten non-celiaca" pentru persoanele care prezinta simptome similare cu boala celiaca si spun ca se simt mai bine urmand o dieta fara gluten.
„Aproximativ 6% din populatie sufera de sensibilitate la gluten non-celiaca, cu o posibila reactie imuna la gluten.”
,spune medicul Alessio Fassano, director al Centrului pentru cercetarea bolii celiace de la Spitalul pentru copii MassGeneral din Boston.
Sensibilitateala gluten non-celiaca este o forma de intoleranta la gluten, care nu indeplineste criteriile de diagnostic pentru boala celiaca si care nu cauzeaza inflamatia sau deteriorarea intestinului subtire.
Aceasta poate fi diagnosticata la acei pacienti care nu dezvolta anticorpi la gluten specifici bolii celiace si care nu sufera de leziuni la nivelul mucoasei duodenale.
Sensibilitatea la gluten poate sa apara la orice varsta, chiar si in cazul persoanelor care au tolerat anterior glutenul.
Confirmarea diagnosticului de sensibilitate la gluten non-celiaca are doi pasi:
1. Evaluarea raspunsului clinic la dieta fara gluten.
2. Masurarea efectului reintroducerii glutenului dupa o perioada de tratament cu dieta fara gluten.
O evaluare completa si exacta a pacientului (etapa 1 și 2) poate fi realizata numai daca la pacientul urmeaza un regim alimentar normal, cu gluten. Din pacate, multi dintre acesti pacienti au adoptat deja dieta fara gluten atunci cand consulta un specialist pentru prima oara.
In concluzie diagnosticul de sensibilitate la gluten non-celiaca este dificil de pus.
Singura modalitate de a identifica sensibilitatea la gluten non-celiaca este de a exclude glutenul din alimentatie. Daca se constata imbunatatirea starii de sanatate atunci cand glutenul este eliminat si reaparitia simptomelor la reintroducerea acestuia, atunci diagnosticul se confirma.
Simptome ale sensibilitatii la gluten:
• simptome gastrointestinale (diaree, disconfort abdominal, durere, balonare si flatulenta)
• simptome extraintestinale (oboseala, dureri de cap, letargie).
Studii despre sensibilitatea la gluten non-celiaca
Un mic studiu australian (1), care a fost publicat în 2011 in American Journal of Gastroenterology a fost printre primele studii care au aratat ca glutenul ar putea induce simptome la pacientii non-celiaci.
Acesta a fost un studiu care a aratat ca sensibilitatea la gluten non-celiaca exista in conditii clinice specifice la 5-20 % dintre cei care sufera de sindromul de colon iritabil.
Un alt studiu, este cel realizat de cercetatorii de la National Institutes of Health care au studiat 59 de pacienti nediagnosticati cu boala celiaca sau alergie la grau, dar care au avut probleme intestinale din cauza faptului ca au consumat alimente care contin gluten. In fiecare zi, timp de o saptamana, cercetatorii au administrat la intamplare pacientilor aprox. 5 grame de gluten, iar unora amidon de orez sub forma de pastile (placebo). Dupa numai o saptamana, cei care au luat pastilele cu gluten au raportat o diferenta semnificativa a simptomelor, comparativ cu cei care au luat amidon de orez. Primii au avut simptome precum dureri intestinale, s-au simtit balonati, au avut senzatie de ceata mentala, depresie etc.
Din pacate, nu se cunoaste prevalenta sensibilitatii la gluten non-celiace in randul populatiei deoarece multe persoane se autodiagnosticheaza si adopta dieta fara gluten fara sa ceara sfatul medicilor.
Spre deosebire de boala celiaca, sensibilitatea la gluten non-celiaca nu este transmisa genetic. Cauzele aparitiei acestei sensibilitati nu sunt bine intelese si pot fi diferite de la o persoana la alta.
Referinte:
1. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21224837