Legatura dintre tiroidita Hashimoto si boala celiaca
publicat in: Articole // publicat pe: 10.01.2017
Tiroidita Hashimoto este o boala autoimuna cauzata de inflamatiile anormale ale glandei tiroide.
Sistemul imunitar incepe sa atace glanda tiroida, ducand la functionarea deficitara a acesteia.
Cauza producerii tiroiditei Hashimoto este necunoscuta, insa aceasta tinde sa apara pe linie ereditara si este favorizata de anumiti factori, precum stresul si alimentatia. De asemenea, tiroidita Hashimoto este de 5-10 ori mai frecventa in randul femeilor decat al barbatilor.
Factori declansatori:
• Factori genetici
• Dereglari hormonale
• Excesul de iod
• Intoleranta la gluten/boala celiaca
Simptome:
Simptomele tiroiditei Hashimoto nu sunt specifice si pot mima simptomele multor altor afectiuni. De aceea e bine ca la analizele anuale sa fie testati si hormonii tiroidieni, pentru a depista orice problema din timp. Simptomele tiroiditei Hashimoto devin mai usor de observat pe masura ce boala se agraveaza.
• oboseala cronica
• stari depresive
• crestere in greutate
• rezistenta scazuta la frig, frisoane
• par uscat
• constipatie
• piele uscata
• crampe musculare
• nivel ridicat al colesterolului in sange
• probleme de memorie si concentarre
• umflarea gatului (gusa) si rigiditate
• infertilitate
• ciclu menstrual neregulat
Diagnostic / Analize:
Testele de sange sunt esentiale pentru diagnosticarea tiroiditei Hashimoto. Se testeaza nivelurile plasmatice ale hormonilor tiroidieni (T3, T4, freeT4) si ale autoanticorpilor specifici (ATPO, ATG).
Tratament:
Tratamentul pentru tiroidita Hashimoto nu va vindeca boala, dar va reduce simptomele asociate cu aceasta. Adesea se apeleaza la medicamente pe baza de hormoni tiroidieni.
Care este legatura dintre tiroidita Hashimoto si boala celiaca?
Intr-un interviu al doctorului Datis Kharrazian, profesor in cadrul Departmentului de Medicina Preventiva la Loma Linda University School of Medicine, se precizeaza cu claritate:
“Nu este nici o indoiala ca multi oameni diagnosticati cu tiroidita Hashimoto prezinta si sensibilitate la gluten. Pentru acesti pacienti viata se schimba cand urmeaza o dieta fara gluten”. | Dr. Datis Kharrazian.
Studiile efectuate de specialistii americani arata ca ca o medie de 4,1% dintre adulții cu tiroidita Hashimoto si 7,8% dintre copiii cu tiroidita Hashimoto au si boala celiaca. Autorii studiului concluzioneaza ca este imperios necesar screening-ul pentru boala celiaca la pacientii cu tiroidita Hashimoto sau alte afectiuni ale tiroidei. Ei avertizeaza ca boala celiaca nediagnosticata si netratata poate afecta sistemul imunitar intr-un mod inca necunoscut care declanseaza o cascada de alte tulburari.
Multi pacienti cred ca este suficient sa mentina in limitele normale valorile TSH, T3 si T4 pentru a controla simptomele hipotiroidiei, dar aceasta este doar o parte din tratament. Pentru a intelege cu adevarat tiroidita Hashimoto este important sa intelegem mecanismul care duce la aparitia ei. Adoptarea dietei fara gluten este benefica in orice boala autoimuna, deci si in cazul tiroiditei Hashimoto, pentru ca aceasta dieta are un rol important in reducerea procesului inflamator din organism si poate imbunatatii considerabil starea de sanatate.